Ring til os på tel.: 26153133

Velkommen til Lyra

Valg af teleskop

Der er jo et hav af meget forskelligt udseende teleskoper at vælge mellem, men grundlæggende består teleskopet af to grundlæggende dele: Selve teleskopet og en montering/stativ:
De forskellige teleskop-typer kan som udgangspunkt det hele, men der er nogle ting de er gode til og andre ting de måske kun lige kan bruges til.

Derfor er det vigtigt at gøre sig klart hvad man skal bruge det til og hvordan
- Hvad skal det bruges til - Måne, planeter eller stjerner?
- Om man kun vil observere, kun fotografere eller primært observere uden at udelukke foto?
- skal det transporteres rundt, eller skal det mest bruges hjemmefra?
- Om det måske også skal kunne bruges som udsigtskikkert?
- Om det skal være særligt let at bruge for børn/ældre?

Teleskopet
De forskellige teleskop-typer har hver deres styrker og svagheder, så det er vigtigt at gøre sig klar over hvad man vil bruge den til, for at få det rette teleskop.
- Linseteleskoperne er gode til Måne/planeter, widefield stjerner og som udsigtskikkerter. De korte linseteleskoper er gode til stjerner og udkig og de lange til planeter
- Newton teleskoperne give ren stor åbning for pengene og er dermed specielt gode til stjerner og foto
- Maksutov-teleskoperne er mere kompakte og gode til planeter, Månen, se stjerner og som kraftige udsigtskikkerter
- Schmidt Cassegrains (SCT) mfl. er også ret kompakte og fås i større størrelser

Monteringer/stativ
Der er tre typer monteringer som hver især fås med- og uden motor og /eller computerstyring (Go-To):
- Ækvatorial-monteringer er lavet så de følger stjernernes bevægelse på den ene akse, så de kan følge dem selv med en motor, eller et drej på ét håndtag. Pga. kontravægten er de også lidt tungere.
- Alt-Azimuth (AZ) monteringer bevæger sig højre/venstre og op/ned og er dermed intuitivt lette at betjene for begyndere, og kan også bruges til udsigtskig.
- Dobson monteringer bevæger sig ligesom alt-az monteringen højre/venstre-op/ned. Den er specielt lavet til store newton teleskoper.

Om du skal vælge et teleskop med eller uden motor eller computerstyring, afhænger af hvad du skal bruge den til, dit budget og dit eget temperament. Motoren er nødvendig for at følge himlens bevægelse hvis man vil fotografere stjerner og planeter tæt på, og er iøvrigt rar at have når man observerer oa.. Go-To computerstyringen kan selv finde rundt på himlen og finde noget at kigge på, identificere ting ol.

Hvad vil du bruge den til?
Man kan glæde sig over stjernehimlen på mange måder: Man kan studere Månen, Se planeter, eller studere stjernetåger. Og man kan vælge at se og/eller fotografere dem

Månen og planeterne kræver ikke nogen mørk himmel, så de kan både ses og fotograferes fra byen. Hvis man skal se dem, skal man have en kikkert med god kontrast som et linseteleskop (Se bill. th) eller makstov. Newton- og dobson teleskopernes større åbning og farve-renhed vil give mere fotografisk.
Men alle teleskoperne uanset type, vil vise dig talrige Månekratre, Saturns ringe Jupiters måner og Venus' månelignende faser.

Hvis du vil studere stjerner og stjernetåger skal du helst gøre det fra et mørkere sted. Og eftersom stjerner og stjernetåger er lyssvage, gælder det om at have så stor en åbning som muligt, for at kunne se dem tydeligt. Dermed er spejlteleskoperne bedst til at se stjerner med, fordi de giver størst åbning for pengene. Hvis man kun vil se stjerner og ikke fotografere dem, er den type newton der kaldes Dobson's (Se bill. th.) det bedste valg, fordi de er billigere og lettere at transportere, så man både har råd til og kan slæbe en større kikkert end en newton

Hvis man vil have et teleskop der også kan bruges som udsigtskikkert og/eller lettere at bruge, kan man vælge en maksutov-cassegrain eller linseteleskop, hvor man kigger ind bagfra, så man ser "gennem" den, og billedet vender rigtigt - evt. med tilføjelse af en retvende-diagonal. Man skal i så fald også vælge et teleskop på et Alt-Az-stativ som vist på bill. th.

Astrofoto
Man kan fotografere Månen og planeterne med stor set ethvert kamera og teleskop. For at fotografere Månen kan man bruge et almindeligt lommekamera, som man bare holder op foran okularet og fotograferer had man ser!
Planeterne kræver mere forstørrelse og er dermed lidt sværere at få ordentligt med, men det kan også sagtens lade sig gøre. For at komme rigtigt tæt på planeter og Månekratre er et CCD-kamera eller et webcam klart det bedste valg.

Hvis man vil fotografere stjerne-tåger og galakser er digitalspejlrefkleks-kameraer (DSLR) uovertrufne at gøre det med. Det kræver en ækvatorialmontering med motor eller computerstyring for at følge stjernehimlens bevægelse mens man tager billeder. Men DSLR kameraerne og billedbehandlingsteknikken er blevet så god, at man kan få meget ud af selv korte eksponeringer på 30-60 sekunder. det stiller store krav til præcision fra både fotografen og monteringen at tage billeder gennem teleskopet, så man skal have en god montering der kan udstyres med polsøger. Dermed er teleskoper med EQ3-monteringen og motor den billigste og mest transportable montering der kan bruges til deep-sky foto i praksis.

Alternativt kan man også sætte kameraet ovenpå teleskopet og fotografere med zoom-linsen. Alle de ækvatorialmonterede teleskoper har et monteringsbeslag til netop det formål. Det er let